Fuffens på nätet

Jag har de senaste veckorna fått vänförfrågningar på fb från änklingar, främst boende i USA. De har alltid en hund på sin profilbild så de har sett att jag har en hund och naturligtvis vet de att jag är änka. Jag klickar alltid bort dessa förfrågningar på en gång men de efterlämnar en obehaglig känsla av att de vill utnyttja en sårbarhet. För änkor vill väl alltid hitta någon ny att dela livet med…eller? Jag tror inte ett ögonblick på att det är enskilda personer som verkligen vill ha kontakt med mig. Det är mest troligt någon sorts verksamhet som vill lura godtrogna och sårbara personer, förmodligen på pengar.  Jag är i vilket fall som helst inte intresserad och jag skulle aldrig tacka ja till en vänförfrågan från någon helt okänd. Jag är dessutom totalt inaktiv på fb förutom i några privata grupper så ingen har något utbyte av en vänskap där med mig. Bara möjligtvis genom messenger.

Ett annat fenomen som har blivit vanligare på senare tid är att bloggen får följare som har ett förnamn följt av fem siffror. Jag har just nu åtta sådana, som har hittat mig via ”bloglovin” och jag skulle genast ta bort dem som följare om jag kunde. Flera av dem har webbadressen sexykf.website och det säger väl allt om vad det handlar om.  Jag har inte varit så dum så att jag har klickat på dem men det finns säkert många som blir nyfikna på vilka nya följare de får och hamnar i något de inte vill hamna i. Eller så kanske de vill det, vad vet jag?

Det finns både obehagliga och väldigt roliga delar i det här med att vara aktiv på nätet. Än så länge ger det mig väldigt mycket mer nöje än obehag så jag fortsätter som förut. Men vi måste hela tiden vara på vår vakt och använda förnuft och kritiskt tänkande. Undrar vad som skulle hända om jag accepterade en vänförfrågan från en av dessa änklingar. Skulle jag först få trevliga meddelanden som senare övergår i vädjanden om hjälp med pengar? Lite sugen blir jag på att undersöka hur de går till väga men ni behöver inte oroa er. Jag blir mer arg och ledsen över deras tilltag än jag blir nyfiken. Jag fortsätter att avvisa alla änklingar med söta vovvar som profilbild.

Något som är mycket trevligare att tänka på och också att uppleva är mina skogspromenader. Nu är det bara jag och Kasper som går tillsammans några dagar. Min syster har hand om en annan hund och trots att det är en otroligt charmig och rolig tik så måste vi dela på oss. Hon tycker nämligen inte särskilt mycket om Kasper och då är det tryggast att ha dörren stängd mellan våra våningar och att vi delar på oss på promenaderna. Kasper och jag kom till något stort som jag först tänkte är en blivande majbrasa. Men den är lite underligt placerad för att vara en sådan. Vad kan det vara som står där i skogen? Någon sorts tjärmila kanske. Men det verkar också underligt. Kanske får jag svar om vi fortsätter att promenera förbi där men just nu är det bara en fint uppbyggd rishög i skogen.

DSC_0014

Nu är det en härlig tid då blåsippor och vitsippor samsas om utrymmet i skogarna.

DSC_0028DSC_0025

Några som inte samsas är de nyvakna myrorna. Den ena reste sig först på bakbenen och såg ut som om den ville anfalla min kamera men sedan fick den en annan kombattant att bråka  med. Lite suddig bild men de rörde sig hela tiden snabbt och sedan försvann de.

DSC_0041

När jag och Kasper nästan var hemma efter vår långa promenad mötte vi syrran, Nalle och Kaya. Nalle och Kaya har en gång tillhört samma flock men har nu fått följa med varsin ägare. Men de är goda vänner och blir glada när de kan träffas.

DSC_0047

När vi möttes blev Nalle så exalterad att han sjöng och Kaya ville väldigt gärna komma fram till oss. Hon ville nog bara hälsa men jag tycker att det är lite onödigt att chansa och Kasper är inte heller särskilt intresserad så hon fick nöja sig med att titta och lukta på lite avstånd.

DSC_0049

Vi skulle ju säkert kunna gå tillsammans allihop för det finns inget som får rivaliserande hundar att samsas lika bra som gemensamma promenader. Men vi har ganska olika tider och det är bättre att vi tar långa, sköna promenader tillsammans med bara två vovvar sedan.


19 comments

 1. Men visst finns det märkliga figurer på nätet. På Instagram får jag ofta förfrågningar från amerikanska män och majoriteten verkar vara militärer. Dessutom har många av dem hundar. Självklart tar jag bort förfrågningarna direkt. Värre är det med följare men det är bara att låta bli att klicka på deras länk. Dessutom har jag valt att godkänna första kommentaren från nya läsare och slipper på så sätt deras kommentarer i alla fall.

  Kasper som verkar så trevlig! Men visst,alla hundar kommer inte överens och då är det bättre att man delar på sig än att det blir ett slagsmål. Både Herr hund och Miss E har blivit attackerade av andra hundar och det är inte kul. herr Hund blev väldigt reserverad och misstänksam mot andra hundar efter den händelsen och det satt i hela livet. Miss E som är en bestämd dam och en glad sprall gav svar på tal och påverkades inte ett dugg. Men det kan sluta illa om man har otur…

  Kram och trevlig fredag1

  Gilla

  • Det är nog tyvärr väldigt utbrett och dessvärre är det säkert även lönsamt eftersom det verkar öka. Jag har också fått förfrågningar från militärer men på fb. Vem som helst kan följa mig på instagram. Jag är inte så aktiv där heller 😉 På bloggen får jag aldrig kommentarer från dessa kvinnor men jag har samma inställning som du och tycker att det fungerar bra. Jag har gjort misstaget att klicka på en länk med virus en gång (som du vet) men då hände inget annat än att alla fb-vänner fick en fråga som verkade komma från mig och om de klickade så antar jag att samma sak hände dem. Jag tror att jag hann gå ut med varningar till de flesta. Men aldrig mer att jag klickar på konstiga länkar eller misstänkta förfrågningar.
   Ja han är trevlig men hon flög på honom en gång för många år sedan utan anledning och sedan morrade båda åt varandra så fort de sågs. Efter att inte ha setts på ett antal år verkade det gå bra när vi kom hit men så plötsligt kom han för nära och så var det kört igen. Jag vill inte utsätta honom för det så vi håller oss för oss själva de gånger hon är här. Men annars gillar jag henne. En väldigt personlig och kul hund 😀 Tack och lov har inte Kasper fått några men av något av de anfall han har utsatts för av andra hundar. Han går dit han vill och bryr sig inte om ifall någon skäller på honom. Jätteskönt 🙂 Synd att Herr Hund blev påverkad men vilken tur att Miss E inte blev förändrad. Det kan vara väldigt olika.
   Kram

   Gilla

 2. Visst dyker det upp en del konstiga typer så här på nätet … har också fått en del konstiga vänförfrågningar på FB – jag tar bort dem och tänker inte mer på saken – och för övrigt är jag som du inte alls aktiv, men är kvar p.g.a.vissa grupper 🙂
  Så härlig promenad, men vilken konstig rishög, nästan som en koja. Ska bli spännande att se om du får någon förklaring … Fina bilder blev det på både vita och blå sippor – ja, på myrorna också, men de är svåra för de rör sig så fort 🙂
  Tråkigt att Kaya inte gillar Kasper … men så är det i hundarnas värld – liksom i vår egen – man kan inte älska alla 🙂
  Kram

  Gilla

  • Det är nog tyvärr något som är här för att stanna och alla dessa, säkert påhittade, personer genererar säkert en hel del pengar till skaparna. De verkar ta för givet att vi faller för militärer, hundar och i mitt fall änklingar. Ibland en kombination. Den enda plats jag riktigt trivs på här på nätet är bloggvärlden. Visst får jag konstiga följare men jag bara struntar i dem och då är det inga större bekymmer 🙂
   Det var en skön promenad trots att det blåste ganska kallt. Jag såg ingen öppning men nästa gång ska jag gå runt och titta överallt för att se om det kan vara en koja. I så fall är det en väldigt välgjord koja för det verkar inte finnas några springor att titta in genom.
   Tack, det är fint att de blandas som de gör 🙂 Myrorna verkade riktigt arga på varandra så kanske hörde den ena inte hemma i den stacken. Jag har hört att myror från olika stackar inte accepterar varandra så det kan vara en förklaring.
   Både Nalle och Kaya är ”adopterade” från Spanien och jag tror att Kaya hade en riktigt svår tid där. En tid var hon instängd i en stor lada med flera hundra herrelösa hundar och väldigt lite mat som de slogs om. Inte konstigt om hon har revirinstinkt och är dominant fortfarande. Men hon har haft det väldigt bra i många år nu och det är jag jätteglad för.
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Jag får också underliga vänförfrågningar på fb och såna som vill följa mig på Instagram. Dom är alltid militärer och ser ungefär likadana ut. Jag godkänner ju aldrig dom men tycker synd om dom som blir lurade. Det går ju över mitt förstånd att man kan skicka pengar till någon som man bara känner via nätet, men det finns många godtrogna människor.
  Kram

  Gilla

  • Vilken dålig fantasi de som skickar alla dessa förfrågningar verkar ha 😉 Men det är klart, de tänker väl att militärer är betrodda och har de hund så faller många för lurendrejeriet. Det har hänt att jag har fått vänförfrågningar från personer jag känner till men inte har något att göra med men jag avvisar dem också. Någon slags relation vill jag att det ska vara, även om den är ganska avlägsen. I mitt fall tänker de kanske att som änka är jag väldigt sårbar och i behov av en man som kan ta hand om mig och då kanske jag vill betala hans biljett för att kunna träffas. Så fel de tror i så fall men troligtvis lyckas det ibland.
   Kram

   Gilla

 4. Ja det där med oönskade följare är trist! Men du kan ta bort dem genom att gå in på Mina webbplatser (längst upp till vänster), därefter statistik och fliken insikter. Längst ner till höger hittar du alla följare, klicka på visa alla så kan du ta bort de du inte vill ha kvar ( ta nu inte bort mig bara… jag vill vara kvar 🙂 ).

  Gilla

  • Ja, visst är det trist men säkert något vi måste vänja oss vid. I alla fall tills bedrägerierna inte fungerar längre.
   De följare jag menar finns inte här på WP. Här har jag bara verkliga personer som följare. Tror jag i alla fall. Lite osäker på två men vill inte ta bort dem bara för att de inte skriver något. Jag använder bloglovin för att läsa bloggar eftersom jag kan se alla bloggar där, inte bara de från WP. Det är där alla dessa tjejer ”följer” mig. Ingen risk att du blir borttagen. Vill inte förlora en vän 😀

   Gillad av 1 person

   • Aha… jag har fått ”märkliga” följare några gånger här på WP, sidor jag inte har någon större lust att förknippas med. De har jag tagit bort. Men de flesta slinker ju igenom även min granskning 🙂
    Tack – det var tur det 😉

    Gillad av 1 person

 5. Det pågår ett ständigt fiske på nätet och Facebook, man kan ju strypa ner informationen som är offentlig, ex låta enkom vänner se relationsinformation. Men det finns mycket bra på nätet men ungefär lika mycket dynga och skumma figurer, själv är jag trött på 20-25 åriga tjejer med stora bröst som söker kontakt på allehanda plattformar, nu tror jag knappast att dom finns i verkligheten, gör dom det så kan dom nog få en bättre date än en 55 årig gubbe, så dom går bort.

  Gillad av 1 person

  • Hahaha, jag kan inte låta bli att skratta bittert åt eländet. De har koll på vilka de skickar olika sorters vänförfrågningar till. Konstigt att så många tjejer följer min blogg men det kanske är mina riktiga läsare de vill åt. Fast det stämmer inte heller för de kommenterar aldrig och syns förmodligen inte någonstans. Underligt! Det är bra att vi inte låter oss luras men det är säkert tillräckligt många som åker dit för att det ska vara lönsamt.

   Gillad av 1 person

 6. Hej, trött som tusan, men kan inte riktigt varva ner så jag besöker mina bloggvänner en stund. Jag har fått samma konstiga följare på bloglovin, o kan inte heller påverka dem. På facebook har jag fått en massa skitsnygga amerikanska militärer som vill lära känna mig, nej tack säger jag då och känner mig liiite smickrad ändå. Sammantaget tycker jag som du, mera positivt än negativt än så länge. Det negativa kan man rycka på axlarna åt och det positiva kan man njuta av mycket och länge.

  Gilla

  • Väldigt bra idé att hälsa på hos oss som lite avkoppling 😀 Det ska bli jättespännande att få en flyttrapport senare.
   Vi får tydligen förslag allihop från diverse falska personer som de tror ska locka oss. Tur att vi är så kloka att vi inte går på det 😉
   Det är som med det mesta i livet – lite negativt men mest positivt om man väljer att se det som är bra 😀

   Gilla

 7. Jag får också sådana inbjudan av män i amerika som tydligen är militärer av något slag. Skulle aldrig våga svara på något sådant. Man får vara lite försiktig minsann, det har du rätt i. Jag blev också lite nyfiken på vad det kunde vara den där fint staplade högen i skogen, kan kanske vara en tjärdal fast det stämmer inte riktigt. Håll ögonen på den och meddela. Det var lite spännande

  Gilla

  • Det är bra att du inte svarar för det är bara lurendrejeri. Undrar om de personer som är på bilderna ens vet om att deras bilder utnyttjas på det sättet.
   Tjärdal och tjärmila är nog samma sak antar jag 🙂 Efter att ha tänkt att det inte kan vara en majbrasa som är placerad så, var tjärmila det första jag tänkte på men jag kan inte så mycket om hur sådana ska se ut. Har sett den på Jamtli och några till men de såg inte riktigt ut så. Om jag får veta svaret så rapporterar jag här 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s